Pikavippikielto vaikuttaisi Turun työllisyyteen

Pikavippien kieltämisestä sekä rankasta rajoittamisesta on puhuttu paljon mediassa, sekä eduskunnassa. Kuitenkin pikavippien kieltäminen veisi Turusta satoja työpaikkoja, sillä Turussa on kaikista eniten ihmisiä työllistäviä pikavippiyrityksiä.

Vaikka pikavippejä pelkästään rajoitettaisiin, niin ehdotetut rajoitukset tekisivät pikavippitoiminnasta kannattamatonta liiketoimintaa. Pikavippien vuosikorkoja halutaan alentaa reilusti, mikä tarkoittaisi, että jos pikavippi otettaisiin esimerkiksi 14 päivän takaisinmaksuajalla, niin luotonantaja jäisi todella vähäisille tuloille pikavipin takaisinmaksusta.

Suomen Pienlainayhdistyksen puheenjohtaja Kari Kuusisto kertoo yhdistyksen julkaisemassa tiedotteessa, että lakialoite on suuri takaisku pikavippejä tarjoaville yrityksille. Moni yritys joutuu todennäköisesti lopettamaan kokonaan toimintansa ja jäljelle jää vain suurimmat yritykset jotka tarjoavat myös suurempia kulutusluottoja. Pienten yritysten lopettaessa, ja suurten toiminnan rajoittaminen, tarkoittaa satojen työpaikkojen menetyksiä. Jo pelkästään Turun alueella työskentelee satoja henkilöitä.

Suomessa on puhuttu muutenkin paljon työttömyydestä ja koko ajan ihmisiä joutuu työttömiksi. Eduskunnan tulisi ajatella lakialoitteitaan siis myös yhteiskunnan kannalta eikä vain niiden yksittäisten tapausten osalta, joille pikavipit ovat aiheuttaneet haittaa.

Kuusisto myös pohtii, että pikavippien kielto ei tule poistamaan velkaantumisongelmia, sillä pikavippien osuus kaikista kulutusluotoista, sekä opintolainoista on vain puoli prosenttia. Yleisesti velkaongelmat aiheutuvatkin suurempia summia lainaaville henkilöille, kun lainasummia maksetaan pois pienemmissä osissa ja pitkän ajan kuluttua voidaan maksaa takaisin vain korkoja, muttei mitään muuta. Lainanmaksuaika pitkittyy ja kun varaa ei ole enää muuhun kuin lainanmaksuun, niin otetaan taas lainaa toisen päälle.

Eduskunta on ottanut tavoitteeksi käsitellä uusia lakialoitteita syksyllä, kun kaikki eduskunnan jäsenet ovat saapuneet kesälomiltaan takaisin. Eduskunnalla on pikaluottotyöryhmä, joka on koonnut aloitteen käsiteltäväksi eduskunnassa.

Pikavippitoimijat tekivät myös itse ehdotuksen eduskuntaan jossa ehdotettiin, että lainoille esitettäisiin kulurajat korkorajojen sijaan. Kulurajoilla voitaisiin taata edelleen pikavippitoimijoille tulonlähde, mutta kaikki ”ylimääräiset” kulut tulisi pikavipeistä rajoittaa. Pikavippejä myyvät toimijat ehdottivat että kulukatto olisi esimerkiksi vaikka 30 prosenttia lainasummasta. Tämä ei olisi liikaa kuluja lainaa ottaville, mutta se myös takaisi tulot yrittäjälle.

Myös perintäkuluille ehdotettiin kulukattoa, ja sen eduskunta ottikin vastaan. Tällä hetkellä perintäkuluille ei ole rajaa, joten jos pikavippi joutuu perintään asti voi siitä aiheutua lainanottajalle kohtuuttomia kuluja.

Mainokset